Kolmården

Djur har alltid varit en av mina stora passioner i livet. Och då menar jag inte som fantast, utan mer som en djurvän. Jag tycker att det är fantastiskt hur vår planet är ett habitat för så många fascinerande arter. Och det är just därför det är så viktigt att faktiskt ta vara på varandra, oavsett art. Har alltid varit engagerad inom djurens rätt, främst i Sverige men även ur ett globalt perspektiv. Just p.g.a. detta så är det väldigt svårt att uppskatta djurparker. I dagsläget så är de flesta djurparker i världen väldigt dåliga. Djuren där sållas för att människan ska underhållas och få se dessa sällsynta varelser. Jag tycker sådant är fel. Fast som tur är så är Sverige ett land där djurens rätt faktiskt i många fall är betydelsefull. Och därför tycker jag om svenska djurparker som t.ex. Kolmården, där man kämpar för att skydda arter från utrotning genom att ge dem ett hem som är anpassat för dem. Självklart är det inte perfekt och djuren bör egentligen finnas i naturen. Men som naturen ser ut idag, så behöver de skydd först innan de kan finna sig där ute då för få människor värdesätter andra liv. Jag menar, människor mördar människor, så vad ska man förvänta sig?

Hur som helst, nu blev detta för filosofiskt och argsint. Jag hade ju egentligen bara tänkt dela med mig av några av bilderna jag tog där.

DSC_0004

Jag minns att vi hyrde en bil för att köra runt lite i södra Sverige. Egentligen var huvudsaken att åka hem till Växjö för att kontrollera post då jag spenderade hela juli i Jönköping hos min mamma. Men eftersom hyrbilen var till för en hel helg passade vi på att köra till Norrköping. Jag kan lova er att det var min värsta bilfärd någonsin. Fast det var värt det för jag fick se alla fina djuren. Kolla in den coola sköldpaddan på bilden ovan? Han verkade vara rätt sur för han ville inte bli fotograferad. Men jag är envis och hänsynslös så jag tog kort i alla fall!

DSC_0011

En liten bit bort från ingången till parken så finns ett relativt högt berg, eller högt är det kanske inte. Men ovanpå toppen satt en björn och stirrade på folk. Jag var väldigt fascinerad över hur björnen ignorerade besökarna helt och hållet. Den verkade bara vilja lata sig och då och då stirra på nya ansikten. Man märker i alla fall att björnen sitter på sin tron.

DSC_0117

Det fanns även några björnungar som lekte med en slags metallboll. Min favoritdetalj i detta foto är fågeln som flyger förbi. Jag märkte inte att den smög sig in på bilden förrän jag redigerade den!

DSC_0096

Närmare aporna fanns några lemurer. Jag är väldigt förtjust i dessa djur då de hoppar på ett imponerande sätt. På bilden fick jag en svartvit vari som såg ut att ha väldigt tråkigt på sin stenbumling. Det fanns en till som då och då hoppade runt men den var betydligt svårare att fånga på bild med det objektivet jag hade.

DSC_0076

Nära tigrarna var hela parken dekorerad med orientaliska mönster. Allt var väldigt asiatiskt, men jag antar att det är lämpligt då djuren där har det ursprunget. Bredvid tigrarna fanns dessa fina djur. Dhole heter de – ser ut som rävar fast större. De plaskade runt i vattnet och skuttade runt. Jag lyckades fånga deras skuttande på kortet!

DSC_0058

Man kan nog inte besöka Kolmården utan att se deras delfinshow. Det är imponerande hur ett djur kan tränas så bra. Deras disciplin är verkligen något jag beundrar.

DSC_0060

Fick alla tre på bild när de hoppade samtidigt. Det var väldigt dåligt ljus i lokalen så de flesta av bilderna är rätt mörka men jag är riktigt nöjd med denna. Det bästa med delfinshowen var nog budskapet i den. Sist jag var på Kolmården var jag nio år gammal och då var det enbart underhållning. Idag så är föreställningen en föreläsning. De lär ut hur människan påverkar klimatet. Dessutom är det en väldigt lärorik halvtimme om delfiner för de som är intresserade.

DSC_0101

Jag fångade några gorillor som slogs på bild. Jag har alltid älskat gorillor och har i flera år varit gorillafadder hos WWF. Fast detta var första gången jag såg en gorilla på så nära håll så det kändes i hjärtat verkligen. Blev lite sentimental och ledsen. Främst för att jag mindes att jag varit fadder vilket innebär att detta djur är i behov av hjälp. Finns mindre än tusen gorillor på hela jorden och det är illa.

DSC_0104

Sist så vill jag dela med mig av min favoritbild från den dagen. Detta är en Timon, jag menar surikat. Jag tyckte de var riktigt söta och de sprang runt överallt och grävde hål. Min bror ville se om de verkligen åt insekter som Timon gör i Lejonkungen men han fick tyvärr inte se något sådant.

Jag har fler bilder men mer än dessa vill jag inte dela med mig av för resten är mina. Jag fotar mycket dagligen fast det mesta trycks ut och sparas i mina fotoalbum. Jag vill trots allt att vissa bilder förblir mina personliga minnen.

Nu kanske ni undrar varför jag sa att bilresan var en av de värsta, nej, faktiskt den värsta i hela mitt liv. Jo, det var så att jag befann mig på E4 eftersom den går direkt mellan Jönköping och Norrköping. På vägen hem höll jag på att köra om en bil så jag befann mig i vänster fält och hela vägen hade två körfält i min riktning. Helt plötsligt kom någon dåre som hade extra bråttom och körde om mig på vänster sida. Så det var två bilar i samma körfält samtidigt. Det var regnigt den kvällen så det var halt på vägen också. Vi var knappt tio centimeter från att krocka och den bilden körde nästan in i räcket i mitten. Jag vågade inte manövrera till höger fält då det var halt och jag körde i 120km/h. Så jag försökte lugna ner mig och bara lyssnade på musiken och bad och hoppades att vi skulle klara oss. Det var bara fem sekunder men det kändes som om jag undvek döden. Nej, motorväg ska undvikas framöver och om jag nu ändå måste ut på en så ska jag stanna i höger fält även om det går långsamt för livet är mer värt än någon extra minut jag sparar på en omkörning!

Tack och lov så är jag fortfarande vid liv och jag hoppas verkligen att du som är en förare kör försiktigt. Hur korkad du än vill vara så är du inte ensam i trafiken och det handlar inte bara om dig och ditt liv. Tänk på andra först!

På tal om att tänka på andra, så rekommenderar jag starkt att bli fadder hos WWF. Jag brukar byta djur efter ett par år och nu är jag tigerfadder. Det är en gärning som aldrig kan gå fel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *