Ängamatssoppa

Visserligen är julen på ingång och kylan biter hårt i huden, men jag råkade hitta ett gäng foton som jag glömt använda. Så idag blir det ett relativt somrigt recept, men rätten i fråga kan man faktiskt äta under vintern också då det är en soppa – och soppor värmer! Soppan jag tänker skriva om idag är ängamatssoppa. De flesta har nog stött på den soppan då man kan köpa den i pulverform att dricka i kopp. Själva soppan är finlandssvensk och är en slags fattigsoppa. Det är en redd grönsakssoppa som består av billiga råvaror, men det gör inte soppan till mindre bra för det. Jag tycker ängamat är riktigt gott och inte bara lämpligt för sommaren. Så här kommer ett recept på soppan!

Ingredienser:

  • 1 dl ärtor
  • 1 tärnad morot
  • 10 cm skivad purjolök
  • 100 g blomkål i bitar
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl mjölk
  • 1 1/4 dl matlagningsgrädde
  • 2 krm vitpeppar
  • ½ msk persilja

Lägg alla ingredienser förutom grädden, vitpepparn och persiljan i en kastrull. Mjölken kommer inte vara tillräckligt med vätska; därför ska lite vatten tillsättas också.

DSC_0001

Häll i vatten så att allt täcks först. Tillsätt därefter lite vatten till så att det blir mer soppaktigt. Annars kommer det bli en gryta istället.

DSC_0002

Koka upp soppan. När det börjar koka, sänk värmen till det näst lägsta och sätt ett lock på. Efter ungefär 7 minuter, ta bort locket och rör om. Allt bör vara genomvarmt då. Tillsätt grädden, vitpepparn och persiljan och rör om. Soppan ska inte vara för tjock men inte helt tunn heller.

DSC_0007

Låt soppan stå kvar på värmen ett par minuter så att den börjar puttra. Sen är den färdig och redo att serveras. Ha gärna något gott bröd till.

DSC_0009

Somrig soppa men ändå bra under vintern. Dessutom är den riktigt vitaminrik. Man kan tillsätta kikärtor eller bönor också om man vill ha i lite protein. Hoppas det smakar!

DSC_0011

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *