Desserter, Recept

Blåbärspaj

När min bror var här ville jag baka åtminstone en dessert åt honom. Han som älskar skogens skatter kombinerat med det faktum att vi hade blåbär hemma ledde till att jag bakade en knäckig blåbärspaj. Pajen blev en succé och vi var tre personer som åt upp en paj för 12 ganska snabbt. Min blåbärspaj är väldigt enkel att göra, har en knäckig yta och kan veganiseras hur lätt som helst. Alla älskar den och den funkar oavsett tillfälle!

Ingredienser (pajform med diameter 27 cm):

  • 1 ½ paket blåbär (ta 1 paket om du har mindre en form)
  • 3 msk potatismjöl
  • ½ dl strösocker
  • 150 g smör eller margarin
  • ½ dl ljus sirap
  • 2 msk av valfri mjölk
  • 1 ½ dl socker
  • 3 dl havregryn
  • 1 ½ dl vetemjöl
  • ½ tsk bakpulver

Börja med att sätta ugnen på 175 grader. Fyll därefter en pajform med blåbär. Min form är väldigt stor så det behövs många bär för den, men man kan ta mindre om man har en mindre form. Det viktiga är att formen täcks.

Pudra över potatismjöl över bären samt lite strösocker för en syltaktig konsistens när pajen gräddas. Annars faller bären isär.

DSC_0026

Smält smöret och tillsätt därefter mjölk och sirap. Rör ihop de flytande ingredienserna lite lätt. Tänk på att smöret kan klumpa sig om mjölken är kall, vilket inte är en fara, men för att undvika detta så ska mjölken helst vara rumstempererad.

Tillsätt alla övriga ingredienser i smeten och rör ihop så att allt blandas väl.

DSC_0027

Ta en matsked och skopa upp lite smet och klicka ut över blåbären. Det behöver inte vara jämnt och snyggt utan det ska se lite slarvigt ut. Klicka ut hela smeten på detta viset.

DSC_0028

Ställ in pajen i mitten av ugnen i en halvtimme. Ytan ska bli brun och fin för det är då den knäckiga smaken kommer fram. När pajen gräddats klart kan den svalna en stund så att knäcksmaken sätter sig.

DSC_0029

Sen är det bara att servera. Ha gärna någon vaniljvisp eller vaniljglass till för det förbättrar pajens smaker. Men den är givetvis god som den är.

DSC_0031

Smakrikt, sött och gott – hoppas ni älskar pajen minst lika mycket som jag gör!

DSC_0030

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *