Mat, Recept

Grönsaksgratäng

Det finns många olika sätt att tillreda en bra grönsaksgratäng på. Jag har flera olika metoder men jag har en som är återkommande hos oss ganska ofta. Gratängen innehåller sojabitar och en salig blandning grönsaker. Kryddningen i den är ganska mild så man känner smaken av grönsakerna mer än något annat så detta är ett måste för alla grönsaksälskare!

Ingredienser (4 portioner):

  • 2 medelstora morötter i bitar
  • 1 hackad gullök
  • 5 medelstora eller 10 små potatisar i bitar
  • 4 pressade vitlöksklyftor
  • 300 g tinade sojabitar (jag använder Quorns bitar)
  • 1 liten zucchini i bitar
  • ½ grön paprika i strimlor
  • ½ röd paprika i strimlor
  • 5 dl bechamelsås
  • 1 buljongtärning
  • 2 dl riven ost
  • 6 – 8 körsbärstomater

Börja med att koka morötterna. De ska vara ganska mjuka så därför krävs förkokning.

dsc_0016

Häll upp matfett i en stor stekpanna. Lägg i potatis, lök och vitlök i stekpannan och värm upp. När det är varmt nog, sätt ett lock på och låt det småfräsa på svag värme i ungefär 10 minuter. Rör om då och då så att inget bränns vid. Om det fastnar så får mer matfett tillsättas.

dsc_0017

Tillsätt zucchini och sojabitar i stekpannan och rör om. Sätt på locket igen och låt allt stekas på svag värme i ungefär fem minuter så att zucchinin blir mjuk.

dsc_0018

Tillsätt paprikorna i stekpannan och rör om. Sätt inte på locket denna gången. Låt innehållet stå på svag värme i tre minuter ungefär bara. Paprikan ska bara blandas med resten och bli lite varm. Sätt även ugnen på 175 grader.

dsc_0019

Häll i grönsaksblandningen i en ugnsform. Sila av morötterna och tillsätt dem också. Rör om ordentligt så att allt blandas.

dsc_0020

Värm upp bechamelsåsen. Släng i en buljongtärning i såsen och rör om tills den löses upp. Häll sedan såsen i ugnsformen och rör om igen så att allt blandas väl. Det ska vara ganska kladdigt.

dsc_0021

Strö riven ost över hela formen. Placera sist ut några körsbärstomater på ett fint och jämnt sätt.

dsc_0022

Ställ in formen i ugnen i ungefär 25 minuter. Osten behöver inte få färg utan ska helst bara smälta. Sen är det bara att servera!

Mustig, färgglad och vitaminrik – hoppas gratängen smakar!

dsc_0023

2 thoughts on “Grönsaksgratäng

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *