Spenat- och ricottafylld cannelloni

Pasta finns i väldigt många former och har en hel del ändamål. Joe hade aldrig ätit cannelloni innan och var helt förbryllad över dess concept. Så jag bestämde mig för att göra lite cannelloni åt honom. Man kan ju fylla dessa långa rör med i princip vad som helst, men i min variant finns spenat, ricotta och svamp. Denna rätt är supergod och kan även sparas till lunchlåda om man får lite över. Den som älskar lasagne kommer garanterat att älska cannelloni!

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 msk potatismjöl
  • 1 ½ msk smör
  • 2 ½ dl mjölk
  • 1 krm malen muskotnöt
  • ½ krm vitpeppar
  • 1 hackad gullök
  • 1 dl hackad bladspenat
  • ½ dl olivolja
  • 4 medelstora champinjoner i små bitar
  • 1 paket ricotta (ungefär 250 – 300 g)
  • 1 paket cannelloni (Barilla)
  • 1 paket krossade tomater (ungefär 350 – 400 g)
  • 1 msk oregano
  • 1 dl riven mozzarella

Smält smör i en kastrull. Tillsätt potatismjöl och vispa ihop till en slags tjock smet.

dsc_0010

När allt blandats väl, tillsätt mjölk, malen muskotnöt och vitpeppar till blandningen. Vispa ihop bechamelsåsen tills den är klumpfri.

dsc_0011

Häll över såsen i en ugnsform som är stor nog att rymma ett helt paket cannelloni.

dsc_0012

Ta fram en stor stekpanna. Stek lök, spenat och champinjoner i olivolja i stekpannan. Allt ska bli genomvarmt.

dsc_0013

Stäng av värmen och tillsätt ricottan. Rör om ordentligt tills det blir en krämig röra och allt blandats väl.

dsc_0014

Sätt ugnen på 200 grader.

Fyll cannellonin med röran. Det är lite svårt att fylla rören så jag rekommenderar en tesked och ett sugrör (för att trycka igenom fyllningen). Placera de fyllda rören i formen med bechamelsås i.

dsc_0015

Blanda krossade tomater med oregano till en väldoftande tomatsås. Sprid ut såsen ovanpå cannellonin i ett jämt lager.

dsc_0016

Täck det hela med riven mozzarella. Ställ sedan in formen i mitten av ugnen i ungefär en halvtimme. Se dock till formen redan efter 20 minuter för att se så att osten inte bränns.

dsc_0017

Osten ska ha fina bruna partier utan att vara bränd och pastan ska vara mjuk men lite krispig på ytan när rätten är klar. Sen är det bara att servera!

dsc_0018

Krämigt, smakfyllt och lent – cannelloni är riktigt gott och uppskattas av de flesta. Får man lite över är det bara att lägga in i lunchlådor i kylskåpet för rätten håller i minst fyra dagar! Hoppas det smakar!

dsc_0019

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *