Mjuk pepparkaka

Julen är en av de bästa högtiderna för alla matälskare. Det finns så mycket gott att äta och dricka under säsongen. Idag tänkte jag dela med mig av årets första julrecept (för den här sidan). Jag vet inte om jag har särskilt många i år, men några finns i samlingen i alla fall. Det jag tänkte skriva om är en mjuk pepparkaka. De flesta äter nog vanliga pepparkakor runt jul, men den mjuka varianten är ju också god. Den är extra härlig till en kopp glöggte eller kaffe. Kakan är saftig och kryddig, precis som en juldessert ska vara!

Ingredienser:

  • 125 g smör
  • 2 tsk kanel
  • 1 tsk ingefärapulver
  • 1 tsk kardemumma
  • 1 tsk malen nejlika
  • 2 ägg
  • 2 ½ dl strösocker
  • 2 dl naturell yoghurt eller filmjölk
  • 3 ½ dl vetemjöl
  • 1 tsk bikarbonat

Sätt ugnen på 180 grader. Smält smöret i en kastrull. När smöret är smält, ta bort kastrullen från plattan. Tillsätt alla pepparkakskryddor och rör om tills allt lösts upp och blandats väl. Om man vill kan man använda en påse färdig pepparkakskrydda också istället för att göra en egen blandning.

Ta fram en medelstor bunke. Vispa ägg och socker i den. Det ska vara pösigt och luftigt.

Häll i smörblandningen, yoghurt, mjöl och bikarbonat i äggblandningen. Vispa ihop till en dryg smet.

Sen är det bara att hälla upp smeten i en form. Jag tycker en sockerkaksform blir bäst. Grädda kakan längst ner i ugnen i 35 minuter ungefär. Testa dig fram med en provsticka redan efter 30 minuter!

Därefter är det bara att servera. Garnera gärna med lite florsocker på toppen före servering!

Saftigt och juligt! Hoppas det smakar!

6 thoughts on “Mjuk pepparkaka

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *